Kruisbestuiving Flitscollege: Darwin in de ban!

Van januari tot en met juni, iedere derde woensdag van de maand, organiseren we samen met studievereniging de Leidse Biologen Club iets nieuws: Kruisbestuiving, een serie van 6 cross-over flitscolleges.

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, economen en werktuigbouwkundigen. In deze flitscollegereeks komen zes van hun aan het woord. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen zij kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

17 juni Constance Sommerey (Maastricht University): biologie x art, science & technology studies

‘Nehmet Eure Kinder in acht!’ stond er in chocoladeletters in alle Duitse kranten in 1877. Een protestantse dominee waarschuwde burgers dat er een groot kwaad door de scholen waarde. Kinderen kregen namelijk geleerd wat evolutie was, aan de hand van het werk van Ernst Haeckel! Vijf jaar later was het kwaad met wortel en tak uitgeroeid: in heel Duitsland werd er gewoon geen biologieles meer gegeven. De educatieve boeken van Haeckel, met de bekende mooie tekeningen, waren alleen nog onder de toonbank beschikbaar. Constance Sommerey (Maastricht University) gaat in dit flitscollege in op het verbannen van Haeckel en vertelt meer over haar interesse voor ‘illegale wetenschap’: situaties waarin bepaalde wetenschappelijke kennis verborgen wordt voor het publiek.

Praktisch

  • 17 juni, van 16.30-17.00 uur. Inloop vanaf 16.15. Bar open tot 17.30 uur.
  • Toegang gratis!
  • Locatie: De Club, zaal begane grond onder in kantoorgebouw Naturalis aan de Darwinweg 4 in Leiden (aan alle kanten glas, vanaf de Darwinweg goed te zien!)