Kruisbestuiving Flitscollege: Kunnen vissen het koud hebben?

Van januari tot en met juni, iedere derde woensdag van de maand, organiseren we samen met studievereniging de Leidse Biologen Club iets nieuws: Kruisbestuiving, een serie van 6 cross-over flitscolleges.

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, economen en werktuigbouwkundigen. In deze flitscollegereeks komen zes van hun aan het woord. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen zij kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

18 maart Bernice Bovenkerk (WUR): biologie x filosofie

In de media horen we het nog vaak: het is gezond om vis te eten. Omdat het lastiger wordt om wilde vis te vangen, wordt steeds meer vis gekweekt. Net als bij het fokken van andere landbouwhuisdieren zijn efficiëntie, kwaliteit en winst maken dan belangrijk. Filosofe Bernice Bovenkerk (Wageningen UR) stelt in haar flitscollege dat het hoog tijd wordt dat we daarnaast ook over ethische vragen nadenken, zoals: Wat is de morele status van vissen? Hebben ze gevoel? Vinden ze het niet vervelend om in kleine bassins te zwemmen met zijn allen? En moeten we überhaupt iets doen met die informatie over het gevoelsleven van vissen?

Praktisch

  • 18 maart: 16.30-17.00 uur. Inloop vanaf 16.15 uur. Bar open tot 17.30 uur.
  • Toegang gratis!
  • Locatie: De Club, zaal begane grond onder in kantoorgebouw Naturalis aan de Darwinweg 4 in Leiden (aan alle kanten glas, vanaf de Darwinweg goed te zien!)