Kruisbestuiving Flitscollege: De Ark van Noach & Het Raadsel van de Amerikaanse Dieren

Van januari tot en met juni, iedere derde woensdag van de maand, organiseren we samen met studievereniging de Leidse Biologen Club iets nieuws: Kruisbestuiving, een serie van 6 cross-over flitscolleges.

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, economen en werktuigbouwkundigen. In deze flitscollegereeks komen zes van hun aan het woord. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen zij kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

Op 21 januari de aftrap door Eric Jorink (Universiteit Leiden): biologie x geschiedenis.

Een goede wetenschapper denkt kritisch na. Voor onderzoekers en Encyclopedie-makers Diderot en d’Alembert een hele uitdaging. In de 18e eeuw speelde religie namelijk nog een zeer grote rol in de samenleving. En godsdienst en wetenschap bleken geen ‘match made in heaven’ te zijn… Hoe moest je bijbelteksten op een redelijke manier begrijpen? Hoe pasten alle dieren op de ark van Noach, en hoe kwamen dieren uit andere continenten erop? Waar kwamen fossielen vandaan? Eric Jorink (Universiteit Leiden) is historicus en vertelt in zijn flitscollege welke antwoorden wetenschappers op deze vragen gaven in de Verlichting.

Praktisch

  • 21 januari, van 16.30-17.00 uur. Inloop vanaf 16.15. Bar open tot 17.30 uur.
  • Toegang gratis!
  • Locatie: De Club, zaal begane grond onder in kantoorgebouw Naturalis aan de Darwinweg 4 in Leiden (aan alle kanten glas, vanaf de Darwinweg goed te zien!)

Sneak preview? Check dit filmpje over Eric Jorink: