After Dark in De Nacht!

*TICKETS HIERRRRRRR*

17 september organiseren onze vrienden van De Nacht weer een supervet festival met het centrum van Leiden als festivallocatie. Leuk! Komende editie is voor ons extra exciting, want sweet baby jesus, Naturalis After Dark programmeert ook mee, en wel in het Rijksmuseum van Oudheden!!!!! Woohoo! Meer weten over precies wat, waar, hoe laat en met wie: hou onze media en de website van De Nacht in de gaten!

Hieronder al een sneak peek van een paar acts en sprekers! Onze locatie is dus het Rijksmuseum van Oudheden, aan het Rapenburg in Leiden.

Doorlopend van 19.00-23.00 uur (precieze plek staat in programmaboekje:

 • IGEM: Microbes, Mars & Living Art

‘That’s one small step for man, one giant leap for mankind’ zei Neil Armstrong, toen hij 46 jaar geleden als eerste mens ooit voet op de maan zette. Intussen zijn we alweer een stapje verder en wordt er hardop gefantaseerd over het koloniseren van Mars. Maar ja, er is wel een probleempje: Marsaarde is supergiftig, en je kunt er dus niks op laten groeien. Enter het studenten iGEM-team van de Universiteit Leiden: die bedachten dat je met een gemanipuleerde versie van de E. Coli bacterie de aarde niet alleen niet-giftig kunt maken, maar ook nog zuurstof kunt laten produceren! Vanavond komen ze langs om hier meer over te vertellen, en je kunt bij hun stand ook nog DIY BioArt maken, naar een demonstratie kijken van de draaiende Random Positioning Machine (die gewichtsloosheid voor planten en bacteriën simuleert) en een lasermicroscoop besturen. Sweeeeet!

 • Jan Heideman, meesterbarbier

Er is maar één plek tijdens De Nacht van Kunst & Kennis waar ruige mannen echt tot rust kunnen komen, en de designbijl even tegen de muur kunnen zetten. Een plek van bezinning. Mannen onder elkaar. Dat is het plekje van meesterbarbier Jan Heideman in het Rijksmuseum van Oudheden. Voor de perfecte (gratis!) baardtrim of een relaxerende scheerbeurt. Even lekker ge-pamperd worden. Niet op afspraak: gewoon op de wachtstoeltjes gaan zitten en mindful de Libelle lezen tot je aan de beurt bent!

 • Show ’n Tell Naturalis

Behalve een museum is Naturalis ook een onderzoeksinstituut, en heeft het een collectiedepot waar meer dan 37 miljoen stukken in staan. Jammer genoeg is dat depot niet open voor gewone stervelingen zoals jij en ik. Gelukkig denkt Naturalis After Dark met je mee: een aantal collectiebeheerders laten allerlei ‘gevaarlijke’ stukken uit de collectie zien tijdens De Nacht. Gemene dieren, giftige planten, creepy dingen in potjes of dozen. We weten niet wat het wordt, maar je kunt er nu al vanuit gaan dat er de gaafste verhalen aan vastzitten!

 • De Onkruidenier en Gewildgroei slaan de handen ineen!

Bennie en Vincent, de initiatiefnemers van Gewildgroei, vinden dat er een gedragsverandering nodig is: onkruid moet niet met alle macht uit de stad verbannen worden, maar moet juist gezien worden als gewilde natuur. Makkelijk in het onderhoud, doet het altijd en overal goed. Ze ontwikkelden al speciale stoeptegels die onkruid eruit laat zien als een plaatje. Samen met de Onkruidenier bedacht Gewildgroei de rugspuit-act: in plaats van bestrijdingsmiddelen serveren ze drank gemaakt van onkruid uit een rugspuit. Voor de De Nacht van Kunst & Kennis maken zij een speciale drank geïnspireerd op de collecties van Naturalis en het Rijksmuseum van Oudheden.

 • Johan Draait

Tussen knusse lampjes, en onder toeziend van Toon de Fazant, draait DJ Johan vintage vinyl van vandaag, gisteren en morgen.

 

 

Tempelzaal: Brandende Kat met Panorama Ineptum

20.00-20.30 uur

21.00-21.30 uur

21.45-22.15 uur

Dromers en idealisten aller landen: opgelet! In deze gejaagde tijden, waarin een pak yoghurt soms een langere houdbaarheidsdatum heeft dan een nieuwe tablet, komt theatergroep De Brandende Kat naar De Nacht van Kunst & Kennis met een heus bewegend panorama. We hebben het hier over niets meer of minder dan een negentiende eeuws theatermechanisme waarbij een machtige machine met een beschilderd doek van 3 meter hoog en 100 meter de bezoeker mee neemt op een spectaculaire, kosmische reis langs raadselachtige werelden en vervlogen tijden. Dit alles onder begeleiding van opgewekte muziek, een man op een fiets, en een welbespraakte verteller.

 

Tempelzaal: De Lekkere Ruige Pubquiz door Blinde Paniek, 22.30-23.30 uur

Leids duo Blinde Paniek presenteert de Lekker Ruige Pubquiz (voor mensen die denken dat ze alles weten over de oertijd, heel lang niet douchen, en overleven in de wildernis met alleen een zakmes en zonder wifi). In teams van 4 of 5 ga je de strijd aan met elkaar – en de elementen. Weet jij het beroep van Ross uit Friends? Wat er niet thuishoort in het rijtje: Jura, Krijt, Drop en Trias? En welke boomschors je het beste kunt gebruiken om een fikkie te stoken? Laat dan je lichaamshaar groeien en doe mee!

 

Leemanszaal (achter de tempelzaal): De Lekker Ruige Live Wetenschapstalkshow met presentator Maarten Keulemans

De Lekker Ruige Wetenschapschapstalkshow is een interdisciplinair praatprogramma met flitscolleges, mini-quizjes, brutale vragen aan het publiek, filmpjes en interviews, gepresenteerd door Maarten Keulemans (wetenschapsjournalist bij de Volkskrant). De gasten vertellen over diverse onderwerpen, zoals of SM gelukkig maakt, hoe je dino’s kunt vinden, vrouwelijke grunters in de metal scene, ontbindende lijken onderzoeken in de Body Farm in Texas, vrouwelijke superschurken en de terugkeer van De Nobele Wilde.

 

19.00 Welkom!

19.05 interview Anne Schulp (Naturalis)

19.25 filmpje Ype Driessen

19.30 flitscollege Pauwke Berkers (EUR)

19.45 filmpje Ype Driessen

19.50 interview Alette Smeulers (Tilburg University)

20.10 filmpje Bruno van Wayenburg

20.15 flitscollege De Karakterman

20.35 filmpje Ype Driessen

20.40 interview Aldrik Velders (WUR)

21.00 filmpje Ype Driessen

21.05 column Victor Gijsbers (UL)

21.15 filmpje Bruno van Wayenburg

21.20 interview Hayley Mickleburgh  (UL)

21.40 filmpje Ype Driessen

21.45 interview met Andreas Wismeijer (Tilburg University)

22.05 filmpje Bruno van Wayenburg

22.10 flitscollege Nathanja van den Heuvel (Universiteit Leiden)

22.25 Einde

Uitwerking programma:

 

 • Fotostripfilmpjes van Ype Driessen

 

Ype Driessen heeft het medium fotostrip aan de vergetelheid onttrokken en er een geheel eigen, humoristische draai aan gegeven. Sinds 2007 is hij full-time fotostripmaker. Zijn fotostrips zijn vaak superpersoonlijk: ze gaan over het alledaagse leven van Ype, die samenwoont met twee vrienden in Amsterdam. Voor De Nacht van Kunst & Kennis maakt hij filmpjes op maat over het thema Lekker Ruig, waarin ook het museum zelf centraal staat.

 

 

 • Animaties van Bruno van Wayenburg

 

Bruno van Wayenburg is eigenlijk wetenschapsjournalist, maar sinds 2012 maakt hij ook korte, handgetekende videofilmpjes over wetenschap (geïnspireerd door onder andere minutephysics). In de filmpjes wordt op een puntige en vaak hilarische manier uitgelegd hoe wetenschap en andere ingewikkelde zaken in elkaar zitten.

 

 

 • Interview: The name is Hunter, Dino Hunter

 

Anne Schulp (Naturalis)

Paleontologie: is dat niet iets met kwastjes en mini-beitels? Ja, én met shovels, tornado’s, poepen op de prairie, en röntgenapparaten zo groot als je slaapkamer! Dino hunter Anne Schulp komt vertellen over T. rex Trix (die sinds deze maand in Naturalis is te bewonderen) en waarom hij het stoerste beroep ter wereld heeft!

 

 

 • Flitscollege: Gruntende vrouwen in de metalscene

 

Pauwke Berkers (Erasmus Universiteit Rotterdam)

Als zeldzame vrouwelijke leadzanger in de heavy metal scene zit je in een idiote situatie: je wordt als vrouw niet echt serieus genomen door al die ruige kerels, maar aan de andere kant kun je het feit dat je vrouw bent tussen al die harige gasten wel helemaal uitbuiten. Moet je dus gebruik maken van je vrouwelijkheid, of juist niet? Een dilemma waar Pauwke Berkers uitgebreid onderzoek naar deed.

 

 

 • Interview: Vrouwelijke Superschurken

 

Alette Smeulers (Tilburg University)

In elke Disney-film zit wel een sadistische vrouwelijke slechterik. Denk maar aan Cruella de Ville, de boze stiefmoeder van Sneeuwwitje, of The Queen of Hearts. Maar in het echte leven lijken er veel minder vrouwelijke schurken te zijn. Kun je één vrouw noemen die voor oorlogsmisdaden veroordeeld is? Alette Smeulers wel. Zij doet onderzoek naar vrouwelijke superschurken: zijn die wel of niet in de minderheid? Kunnen vrouwen net zo kwaadaardig zijn als mannen? Is de manier waarop ze misdaden plegen anders dan die van mannen? Plegen vrouwen misdaden om een man te pleasen? We gaan het horen in dit interview.

 

 

 • Flitscollege: De zeven principes van De Karakterman

 

Jop de Vrieze en Stephan van Duin

Weg met de machoman en de metroman. Het wordt tijd dat de man zichzelf opnieuw uitvindt, vinden wetenschapsjournalisten Jop de Vrieze en Stephan van Duin. In hun boek De Karakterman introduceren ze de man die met zijn tijd meegaat en aan zichzelf werkt in plaats van zijn kwetsbaarheden te verbergen: de Karakterman. Alle facetten van het moderne mannenleven komen langs: slaap, werk, lichaam, relaties, eten en liefde. In dit minicollege introduceren ze de zeven principes van de Karakterman.

 

 

 • Interview: Much ado about nano

 

Aldrik Velders (WUR)

Wat hebben Asterix & Obelix, Leonardo da Vinci en het beeld van de Egyptische schrijver in het Rijksmuseum van Oudheden met elkaar te maken? Aldrik Velders gebruikt ze allemaal om te laten zien hoezeer de bio-nanotechnologie schatplichtig is aan de verbeeldingskracht, aan inspiratie en creativiteit. Presentator Maarten Keulemans vraagt door over wat bio-nanotechnologie nu eigenlijk precies is.

 

 

 • Filosofische Column

 

Victor Gijsbers (Universiteit Leiden)

“U en ik zijn uiteraard uitzonderingen, maar de meeste mensen die daarbuiten rondlopen stinken uit hun mond, stemmen op de verkeerde partij, of telefoneren in de stiltecoupé. We kunnen allemaal wel iemand bedenken waarvan het beter was als hij of zij genetisch gemanipuleerd was geweest.” Museum Naturalis organiseert al jarenlang de drukbezochte Naturalis After Dark wetenschapstalkshow, waar wetenschap, kunst en natuur op veelzijdige wijze worden belicht. Filosoof Victor Gijsbers draagt aan het einde van iedere show een column voor over het thema van de avond. Geen onderwerp wordt geschuwd. Vanavond ook niet. Waarschuwing: de waarheid is soms hard, en altijd ongemakkelijk.

 

 

 • Interview: Lijken in de vrije natuur

 

Hayley Mickleburgh (Universiteit Leiden)

Wie de series CSI of Bones kijkt, ziet hoe skeletten worden gevonden, netjes herkenbaar, alles op de goede plek. Maar archeologen en forensisch onderzoekers treffen vaak botten aan die verspreid liggen. Hoe kan dit? Hayley Mickleburgh reist geregeld naar Body Farms: natuurgebieden van universiteiten (vooral in de VS) waar gedoneerde menselijke lichamen in de buitenlucht worden neergelegd zodat onderzoekers kunnen bestuderen hoe de ontbinding verloopt. Hayley is vooral geïnteresseerd in het moment dat een lichaam uiteen is gevallen tot skelet. Hoe gaat ze precies te werk? En wat heeft ze tot nu toe geleerd? En de onvermijdelijke vraag: hoe trekt ze de stank??

 

 • Interview: Word je van ruige seks gelukkig?

 

Andreas Wismeijer (Tilburg University)

Ondanks 50 shades of Grey heeft SM nog steeds een beetje een ‘bad rap’. Je geliefde slaan met een zweep of toestaan dat iemand een smeltende kaars boven je eikel houdt: laten we eerlijk zijn, dat klinkt toch niet echt als een recept voor een vrolijke, gezonde, gelukkige relatie? Tijd om daar anders over te gaan denken, stelt Andreas Wismeijer! Details? Kom luisteren naar dit pittige doch genuanceerde gesprek…

 

 • Flitscollege: Voetbal & Feminisme

 

Nathanja van den Heuvel (Universiteit Leiden)

Vrouwenvoetbal. Het wordt op lullige tijden op TV uitgezonden en vrouwen die aan voetbal doen worden vaak als onsexy potteuze types gezien. But we’ve come a long way: in de 19e en begin 20e eeuw was het voor vrouwen nog praktisch onmogelijk om zo’n ruige ‘mannelijke’ sport te beoefenen, omdat ze daar te kwetsbaar voor werden geacht. Tegenwoordig kunnen vrouwen zelfs in topsportverband voetballen. Maar helpen al die voetballende meiden ook om dominante ideeën over vrouwelijkheid en het ideale vrouwenlichaam te doorbreken? That’s the question waar Nathanja van den Heuvel in dit flitscollege op ingaat.