Show: De Stand van het Land

30 maart/20.00 tot ca 22.15 uur/Naturalis/Pesthuislaan 7 te Leiden

Kaartjes kosten €11,00 pp inclusief 1 pauzedrankje.

Koop je kaartje hierrrrrrzo!

*Live talkshow voor volwassen, gepresenteerd door Maarten Keulemans (de Volkskrant) met een mix van wetenschap, natuur, filmpjes, filosofie en kunst*

Toppie dat we nu moeten betalen voor plastic zakjes in winkels, afval scheiden in vijf verschillende bakken en onze eigen bijen houden op het dak. Maar zet dat ook zoden aan de dijk? Gaat het beter met de natuur in Nederland? Naar deze vraag wordt op grote schaal onderzoek gedaan. Vorig jaar verscheen voor het eerst het Living Planet rapport ‘Natuur in Nederland’ van het WNF. Daarin worden allerlei cijfers en analyses gebundeld, en wordt beschreven hoe het vanaf 1990 tot nu met de natuur in Nederland gaat, vooral met dieren: zoogdieren, vogels, reptielen, vissen en vlinders. Op 30 maart gaat de Naturalis After Dark wetenschapstalkshow dieper in op wat er in dat rapport staat. Voor iedereen die het niet op zijn nachtkastje heeft liggen, maar wel nieuwsgierig is hoe het bijvoorbeeld met haring, otter en tureluur gaat, en wat normale mensen daarmee te maken hebben.

Het programma is divers: Daan Windhorst (o.a. schrijver voor de TV-serie Missie Aarde) schrijft speciaal voor de show twee sketches die worden opgevoerd door de acteurs Jilles Flinterman en Lotte Driessen. Natasja Oerlemans (WNF), statisticus Arco van Strien (CBS) en auteur Willy van Strien worden geïnterviewd over wat er in het rapport staat. Berry van der Hoorn (Naruralis) en presentator Maarten Keulemans testen de kennis van het publiek in De Grote Nederlandse DierenQuiz. Steven van der Mije  (collectiebeheerder Naturalis) toont allerlei opgezette Nederlandse dieren waarvan je echt niet wist dat die er zó uitzagen, uit het gesloten depot van Naturalis. Kunstenares Semâ Bekirovic laat enkele van haar video’s zien en vertelt over de confrontatie tussen natuur en cultuur in haar werk. Fotostripmaker Ype Driessen en animator Bruno van Wayenburg maken fimpjes op maat voor de avond. Ecoloog André de Baerdemaeker (Bureau Stadsnatuur) werkte mee aan het project ‘Vogels Huilen Niet’: in het Rotterdamse vogelopvangcentrum Vogelklas Karel Schot werden allerlei vogels gefotografeerd. De foto’s (in de pauze op groot scherm te zien) tonen vogels die direct of indirect door mensen in een benarde situatie terecht zijn gekomen maar door diezelfde mensenhand weer op de been worden geholpen. Koos Biesmeijer (wetenschappelijk directeur Naturalis & vice-voorzitter Natuurmonumenten) presenteert een oittige column over wat er nu moet gebeuren nu dat rapport er ligt. Conclusie: natuur is een keuze. En huisfilosoof Victor Gijsbers (Universiteit Leiden) terug van zwangerschapsverlof!

Voor wie zich goed wil voorbereiden op de quiz: lees hier het rapport Natuur in Nederland!