De Dingen Doen met DNA Show

*Tickets zijn hier online te koop!*

Yes, op 26 maart is het weer zover: een nieuwe Naturalis After Dark show!! Deze aflevering wordt in samenwerking met Generade gemaakt. Onderwerp: DNA.

Klinisch geneticus Marjolein Kriek (LUMC) geeft een flitscollege over DNA. Marjolein was de eerste vrouw van wie in 2008 het hele DNA genoom gesequenced werd. Eh…, DNA, genoom, sequencen?? Ja, voor wie wel een opfrisser kan gebruiken in al dat DNA-lingo waar het constant in de alle media over gaat: komen, want Marjolein legt dit uit èn vertelt wat de stand van zaken is in het wetenschappelijk onderzoek op dit terrein.

In aanvulling op het verhaal van Marjolein Kriek stellen we ook nog een paar vragen aan Feike van der Leij: hij heeft meegewerkt aan Het Genomisch Kookboek, dat gebruikt wordt om de bestaande kennis die scholieren en studenten hebben van genetica op te frissen. Illustraties in het kookboek: strips van onze eigen Ype Driessen!

George van Hal, film freak pur sang (eind april verschijnt zijn boek Robots, Aliens & Popcorn, info hierrrrr), vertelt in een pecha kucha everything you always wanted to know over DNA in films. The Nutty Professor, Gattaca, Jurassic Park, Prometheus, The Amazing Spiderman: hoe wordt wetenschap en de studie van genen daarin neergezet? Kunnen we echt in de nabije toekomst dino’s of ideale mensen bouwen? En komt er dadelijk een middeltje op de markt om extra dun, sexy en lenig te worden zonder dat je daar iets voor hoeft te doen?

Maarten Blom is hoofd Forensics en R&D bij Verilabs (een van de bedrijven op het Leiden Bio Science Park). Een After Dark aflevering over DNA kan natuurlijk niet plaatsvinden zonder het over de rol van DNA in crime fighting te hebben! Sinds CSI op TV is willen steeds meer jongeren een opleiding doen tot forensisch onderzoeker. Maar wat doet zo’n onderzoeker nu in het echt? Lijkt dat op wat we uit CSI kennen? Wat zijn spannende ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek?  Maarten treedt regelmatig op als gerechtelijk deskundige in de rechtszaal, dus we hopen natuurlijk dat hij ook een smeuïg verhaal kan vertellen over een echt gebeurde zaak! Aansluitend stelt presentator Maarten ook een paar vragen aan Kevin Beentjes, die voor Naturalis ook een soort forensisch onderzoek doet, vooral voor de luchtmacht. Meer hierover in de show!

Onze vaste gasten zijn ook weer van de partij. Huisfilosoof Victor Gijsbers laat de hersentjes kraken met een pittige column. Ype Driessen en Bruno van Wayenburg gaan net als vorig jaar weer los op het thema van de avond met leuke en bijzondere filmpjes.

In de pauze kun je kijken naar de beeldschone, maar best wel Frankensteiniaanse elfjes van kunstenaar Cedric Laquieze, die bestaan uit verschillende onderdelen van grote en mooie insecten. Het begon als een geinig eenmalig knutselproject om zijn zusje een elfje cadeau te doen, maar intussen is het gegroeid en gegroeid en kan Cedric bijna een heel smurfendorp vullen met zijn griezelig echt uitziende creaties.

Ook in de pauze: zelf proefjes doen! Het Reizend DNA Lab rukt uit om uitleg te geven over wat er in het lab gebeurt en ons publiek mag de handjes nat maken en zelf bijvoorbeeld een beta-galproef of een kristallisatie-experiment uitvoeren.

Eline Bunnik (ErasmusMC) is medisch ethicus en reflecteert na de pauze kritisch op alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van DNA. Hartstikke mooi dat we medicijnen op maat kunnen maken, dat misdaden sneller worden opgelost en baby’s gezond geboren worden, maar moeten we soms ook niet even stilstaan bij de sociale en ethische vragen die de technologie die dit mogelijk maakt oproept?

Presentator Maarten Keulemans (de Volkskrant) interviewt ook Barbara Gravendeel (Naturalis & Hogeschool Leiden). Barbara is op dit moment bezig met een bijzonder leuk projectje. We verklappen verder niks, behalve dat het iets met gorilla’s te maken heeft….

Tijdens de show is er een live experiment aan de gang van BioArt Laboratories in Eindhoven. Details daarover volgen later, maar we kunnen gerust al zeggen dat het hier om echte BioPunk zal gaan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor updates!

logo generade

Praktische informatie

  • Kaartjes voor de show kunnen online gekocht worden en kosten 11 euro per persoon, inclusief 1 drankje in de pauze. Klik hier!
  • Voorafgaand aan de show, tussen 18.30 en 19.30 uur kun je mee eten in het restaurant van Naturalis: 15 euro voor een simpel maar lekker lopend buffet, inclusief 1 drankje. Het buffet is altijd 50% vegetarisch. Combinatiekaartje voor eten + show + drankje bij het eten + drankje in de pauze voor euro 26 per persoon is ook binnenkort online te koop, en wel hier.
  • Deze show vindt plaats in Naturalis, Pesthuislaan 7 in Leiden, van 20.00 uur stipt tot circa 22.30 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.