Kruisbestuiving: De Aarde vanuit de Ruimte

26 oktober, 16.30-17.00 uur/Stadsgehoorzaal, Breestraat 60 in Leiden/Toegang gratis

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. Van mei tot en met december organiseren we daarom zes keer de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

Op 26 oktober geeft Peter Westbroek een flitscollege.

Westbroek stelt dat mensen tegenwoordig leven alsof ze goudvissen in een vissenkom zijn. We zijn navelstaarderig, alleen maar bezig met onze eigen privé-sores. Daardoor zien we niet meer wat er om ons heen gebeurt. Bijvoorbeeld een onderwerp als klimaatverandering is voor veel mensen de-ver-van-je-bedshow: we voelen er niks bij, omdat we ons er niks concreets bij voor kunnen stellen. Hoe krijg je mensen nu zo ver dat ze een zo belangrijk onderwerp ook echt als belangrijk gaan ‘voelen’?  Peter Westbroek illustreert dat in zijn boek De ontdekking van de aarde aan de hand van de eerste foto van de aarde die in 1968 vanuit de ruimte werd gemaakt. Die foto had een enorme impact op hoe de astronauten die die foto schoten naar de aarde keken: ze voelden daarna een enorme betrokkenheid met de aarde en de natuur. Ze gingen als wetenschappers de ruimte in, maar kwamen terug als hippies. De grote vraag is volgens Westbroek: hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle mensen zo’n vormende ervaring hebben, waardoor we allemaal gaan inzien hoe belangrijk duurzaamheid is?

Peter Westbroek is emeritus hoogleraar geologie. In 2012 verscheen zijn boek De ontdekking van de aarde. Het was volgens Wim Brands ook één van de beste boeken dat jaar, zoals hij zelf zegt in dit leuke TV-interview.