Kruisbestuiving: Cabinets of Curiosity

21 september, 16.30-17.00 uur/Stadsgehoorzaal, Breestraat 60 in Leiden/Toegang gratis

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. Van mei tot en met december organiseren we daarom zes keer de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

We hebben goed en slecht nieuws voor je!
Komende woensdag 21/9, zou eigenlijk Esther van Gelder een flitscollege komen geven over de nationalisering van de Nederlandse natuur. Helaas is Esther ernstig ziek. Maarrrr! Als vervangster hebben we nu historica Marlise Rijks.

Marlise promoveerde recent in Gent, en werkt nu aan de Universiteit Leiden. Haar flitscollege gaat over Cabinets of Curiosity in de 17e eeuw. Rijke kunstenaars of intellectuelen hadden vaak allerlei verzamelingen, onder andere met natuurhistorische objecten en exotica. Die waren niet alleen om mee te pronken, of om een leuk onderwerp voor je schilderijen te hebben. De objecten waren vaak ook een aanleiding voor studie en discussies over wetenschap en religie. De verzamelingen waren dus niet zozeer voorlopers van moderne natuurhistorische musea, maar eerder ‘katalysators van kennis’: de plekken waar kunstenaars en intellectuelen bij elkaar kwamen om elkaars collecties te zien, werden broedplaatsen van innovatie en wetenschap (Hmm, eigenlijk toch een soort mini-Naturalissen dus!). Hier vertelt Marlise woensdag meer over. Kom je ook?

Woensdag 21 september, 16.30-17.00 uur, Stadsgehoorzaal in de Breestraat, toegang gratis.