Kruisbestuiving: Het Dodo Mysterie

18 mei, 16.30-17.00 uur/Stadsgehoorzaal, Breestraat 60 in Leiden/Toegang gratis

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. Van mei tot en met december organiseren we daarom zes keer de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

Op 18 mei bijt kunstenaar Niek Hilkmann het spits af en vertelt over Het Dodo Mysterie. Zoöloog Antoon Cornelis Oudemans schreef in 1913 het boek ‘Dodo-Studiën’, waarin hij de stelling probeerde te onderbouwen dat er dodo’s in Nederland hebben geleefd rond 1598, met als bewijsmateriaal een gevelsteen in Veere. Vergezocht? Volgens dodo-experts wel. Bovendien had Oudemans sowieso al een bedenkelijke reputatie, vanwege zijn fascinatie voor de studie van onbekende en mogelijk niet bestaande (sprookjes)dieren (de cryptozoölogie). Maar ja, stel dat Oudemans gelijk had? En is eigenlijk niet alles dat we weten over de dodo gebaseerd op speculatie? Klinkt als een boeiend onderwerp om eens nader op in te gaan!

Dodo-studiën Amsterdam,J. Müller,1917. http://www.biodiversitylibrary.org/item/52260

Dodo-studiën
Amsterdam,J. Müller,1917.
http://www.biodiversitylibrary.org/item/52260

 

Niek Hilkmann is  kunstenaar en ‘afgestudeerd dodoloog’, hij heeft een eigen band (net een nieuwe plaat uit!) , is organisator van het Rotterdamse kunstencentrum WORM en vogelverzorger. Samen met Sandra Gjnatovic maakte hij ook een Dodo-animatie:

‘The last living dodo died somewhere, probably on the island of Mauritius, sometime during the 17th century. This was not such a big deal at the time, but it did not take long for human beings to realize that not a single living dodo would walk the earth ever again. However, reconstructions and reproductions of dodo’s still roam through the public imagination and manifest themselves in paintings, animation movies and scientific papers. Something gets lost and something takes shapes within this flux, but what is not exactly clear. It’s a ‘dodo drama’!