Kruisbestuiving: kan Darwin de ethiek redden?

Woensdag 27 september, van 17.00-17.30, Stadsgehoorzaal Breestraat 60 in Leiden, Aalmarktzaal. Toegang gratis!

Kan Darwin de ethiek redden? Edgar Karssing (Nyenrode Business Universiteit) gaat op zoek naar aanknopingspunten in de evolutietheorie in zijn flitscollege op 27 september. 

Filosofen denken al duizenden jaren na over waarden en normen die vreedzaam samenleven en vruchtbaar samenwerken mogelijk maken. Die klaplopers, uitvreters en profiteurs in het gareel moeten houden. Maar helaas. Ons verstand zet nauwelijks een rem op onze egoïstische impulsen. Met denken alleen komen we er niet, lijkt de praktijk uit te wijzen. Weg met de ethiek dan maar? Of kan Darwin de ethiek nog redden? Edgar Karssing (Nyenrode Business Universiteit) gaat in het flitscollege van 27 september op zoek naar aanknopingspunten in de evolutietheorie. En ontdekt dat mensen voorwaardelijke samenwerkers zijn. De biologische en culturele evolutie samen hebben de homo sapiens een moreel kompas meegegeven waardoor ethiek niet slechts een wensdroom is, maar onderdeel uitmaakt van onze natuur.

Biodiversiteit, evolutie, klimaatverandering, dierenwelzijn: het zijn onderwerpen die niet alleen biologen boeien, maar ook bijvoorbeeld psychologen, filosofen, cultuurhistorici en stedelijke ontwikkelaars. In 2017 organiseren we daarom voor het derde jaar op rij de flitscollegereeks Kruisbestuiving. Op een voor iedereen toegankelijke manier vertellen onderzoekers kort over hun onderzoek en is er ruimte voor vragen. Doel: nieuwe ideeën krijgen door bekende thema’s eens van een heel andere kant te bekijken!

We werken wederom samen met de Stadsgehoorzaal in de Breestraat, waar we gebruik mogen maken van hun sfeervolle Aalmarktzaal. De presentatie ligt in 2017 in handen van Liselotte Rambonnet of Auke-Florian Hiemstra, die ieder enkele afleveringen hosten.